KAFFE OCH TE FRÅN HELA VÄRLDEN Välkommen till Kahls. Vår ambition är att leverera en kvalitet som är över förväntan för den portfölj av kaffe-, te- och chokladprodukter samt de tillbehör som vi så stolt förvaltar. LÄS MER KAHLS SEDAN 1911 Om du letar efter kunskap, kvalitet och tradition är vårt mål att du väljer Kahls. Lämna gärna en synpunkt till oss. De är viktiga i vårt arbete att ständigt förbättra oss. TYCK TILL

BRYGGTIPS

När du tar över stafettpinnen…
Du har valt ut ett kaffe som tilltalar just dig och självklart har du nu höga ­förväntningar på de smaker du snart skall få förnimma. För att den omsorg som lagts ner på vägen från knopp till rostad böna även skall kunna fortplanta sig vidare till kaffet i ­koppen och dina sinnen, är det ett par saker som kan vara bra att tänka på.

Förvaring  
Kaffe är en färskvara och bör behandlas därefter. Syret påverkar det malda kaffets arom redan efter några dagar. Förvara därför kaffepåsen i en burk med tättslutande lock och förvara det svalt.

Vatten  
Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Kallt vatten innehåller mer syre som lockar fram smakerna i kaffet bättre.

Malning    
Det bästa kaffet får du om du maler det själv, precis före bryggningen. Nymalet kaffe har fortfarande kvar de flesta av kaffets 900 lättflyktiga aromämnen.

Dosering    
Prova dig fram till den dosering som ger det bästa kaffet. Tag hänsyn till vattnets hårdhet. Hårdare vatten kräver ­mörkare kaffe och rikligare dosering.

Servering
Rör om i kaffet innan servering. Det första vattnet som ­rinner genom filtret tar med sig den största delen av ­kaffets smak och arom.

Njutningen
Drick kaffet genast. Vid varmhållning och en andra upp­hettning skapas bitterämnen. Brygg hellre nytt. Blanda ­heller aldrig nytt kaffe med gammalt, då förstörs det ­nybryggda kaffet.

Rengöring  
Använd ren utrustning. Kalka av bryggaren om vattnets ­kvalitet kräver det. Tänk även på att kaffe innehåller fett som kan härskna och ge bismak.

För ett riktigt gott bryggkaffe:

  • Använd bara nymalet kaffe.
  • Bryggare: Malningsgrad – som strösocker
  • Presskanna & perkulator: Malningsgrad – grovt, som råsocker
  • 6–7 g kaffe/dl vatten.
  • Färskt, gärna filtrerat vatten med en temperatur på 92–96°.
  • Håll bryggaren ren. Kaffeoljor härsknar och ger dålig smak.
  • Förvara kaffet lufttätt, mörkt och i rumstemperatur.

För en riktigt god espresso:

  • 14–16g färskmalet kaffe.
  • 45–60ml filtrerat vatten.
  • 25–30 sek bryggtid.Förvara kaffet lufttätt, mörkt och i rumstemperatur.