LEXIKON

Camelia Sinensis – Namnet på teplantan, som Carl von Linné namngav år 1737. Linné försökte odla te i Sverige i flera omgångar, men efter ett flertal försök fick han ge upp då plantan var mer krävande än vad han hade förväntat sig. Teplantan kräver sur jord, och väldigt rent vatten. Egentligen är plantan ett träd som blir upp mot 20 meter högt, men vi beskär den till midjehöjd, eftersom det ska vara lättare att plocka.

Plockningsbord – Det är de tebladen man plockar, man kallar fem blad och uppåt för plockningsbordet. Tebusken är beskuren till midjehöjd. De blad man plockar är de fem översta per kvist med nya blad. Bladen under detta har en mer läderaktig karaktär, och det är svårt att göra te av dem då de är mycket tjockare och segare i strukturen.

Rullning – Rullning av tebladen sker i de flesta fall i tillverkningen av te. Rullning innebär att man formar tebladen genom att rulla dem, vilket oftast sker i en cylinderformad skål/behållare med en kolv i, som pressar tebladen runt om varandra och ger dem en skruvad form. Olika sorters rullning ger olika form på teet. Saker som mängd te, olika utseende på kolv, olika sorters te, behandling innan rullning, påverkar hur resultatet blir. Teer som Sencha eller Bancha rullas genom två valsar, och får en platt form istället för en skruvar form.

Oxidation – Oxidation sker naturligt i naturen. Med te så menar vi att det sker en naturlig oxidation när tebladen har plockats från plantan, och det gör att plantan mörknar, får en mörkare koppfärg och lite mer tesmak. När vi plockar ett blad så bryter vi cellväggarna just där bladet har suttit. Detta ger in ingång för syre, och en utgång för vatten, detta utbyte kallas för oxidation, och påverkar teplantans smak.

Fullt oxiderat te – Full oxidation menas att man har låtit tebladen reagera med luft, och oxidera fullt ut. Detta innebär att tebladen har mörknat och att teet har fått en mer intensiv tesmak.

Halvoxiderat te – Halvoxiderat te, eller Oolong som det också kallas, innebär att man har låtit tebladen börja oxidera, men sedan hettat upp dem för att döda tebladet hela och hållet, och få ut all vätska i bladet. När man har låtit ett te oxidera för att sedan avbryta oxidationen så får man ett Oolong. Oolong är allt ifrån lite oxiderat till nästan fullt oxiderat. Detta innebär att man har behållit gräsigheten och livligheten i ett grönt te, men har tillsatt fylligheten och intensivare tesmak från ett svart te. Oolong har alltså det bästa från två världar, och blir ofta omtyckt just därför.

Tesmak – Med tesmak menar man några karaktäristiska drag för just te. Man talar om Astringens, vilket är strävhet och om syra. Båda dessa resulterar i vad vi beskriver som tesmak. När ett te är fullt oxiderat, det vill säga är ett svart te, så har oxidationen gett en intensivare tesmak till teet. Det finns fler aspekter som kan påverka tesmaken exempelvis rostning av tebladen.

Silver needle – är knoppen på teplantan. Knoppen är nålformad och har ett silveraktigt ludd på sig, därav kallas knopparna Silver needle.

Sencha – Första skörden på japanska.

Bancha – Andra skörden på japanska.

Pekoe – är Pekoebladet, det vill säga andra bladet räknat uppifrån på plantan. Pekoebladet vill man gärna berätta att man har tagit med, och det finns flera tesorter som är döpta efter just det bladet.