Lucias Julkaffe

Kahls första julkaffe i Micro LOT-serien är ett kaffe som passande nog är odlat av Lucia, Lucia Muñoz Guevara närmare bestämt.

Lucias Julkaffe är ­resultatet av ett spännande samarbete mellan Kahls och vår partner Sol & Cafe i Peru. Ett projekt som haft till uppgift att undersöka om det är möjligt att framställa honungsprocessat* kaffe i denna del av landet. Metoden förbrukar nämligen 95% mindre vatten än normalt och är därmed mycket skonsammare för miljön än tvättat kaffe.

Försöket blev en framgång, och en succé rent smak­mässigt, med högre fyllighet och mycket lägre syra. För att göra kaffet rättvisa har vi därför valt att ­förpacka Lucia i vår mest exklusiva förpackning.

Lucias julkaffe är mellanmörkt rostat, fylligt och ­intensivt, med kraftfull kakaosmak och inslag av torkad frukt. Ett kaffe som passar lika bra till ­lussebullen som julskinkan.

Detta unika kaffe finns endast i mycket ­begränsat antal, så om du vill smaka något ingen annan provat tidigare, gäller det att hålla sig framme, för det är först till kvarn som gäller…

*Honungsprocessen (Honey Processing) innebär att kaffebären skalas och får torka i solen tillsammans med en del av fruktköttet, till skillnad från tvättat kaffe (washed coffee), där bären efter att ha skalats, fermenteras och tvättas (för att få bort mucilaget, hinnan runt bönan) med vatten i speciella tvättstationer.

Honungsprocessen har fått sitt namn från de torkade bönorna, som blir kladdiga och får ett utseende som påminner om kalaspuffar. Metoden delas även upp i olika undergrupper.

Red Honey, som använts vid framställningen av Lucias Julkaffe, innebär att en större del av fruktköttet behålls vid torkningen, vilket gör att mer av sockret från mucilaget tränger in i bönan vilket i slutänden ger ett kaffe med en högre sötma och större fyllighet.

FAKTA

Art.nr: 960200


Växthöjd: 1.650 m.ö.h
Processmetod: Röd Honey
Art, (Underart): 100% Arabica, (Catui, Caturra, Bourbon)