Recept

Så här under sommarens soliga dagar kan det vara skönt med något svalkande. För kaffeälskaren som inte vill vara utan sitt kaffe, vad kan då passa bättre än ett härligt iskaffe? Vi har tagit fram recept på tre fräscha iskaffedrinkar som du kan läska dig med i värmen.

Recepten i pdf-format

ISLATTE
Islatte är din räddare i nöden när värmen blir för svår. Den både svalkar och piggar upp. Kan drickas med eller utan sötningsmedel. Här har vi valt vaniljsirap för det blir vansinnigt gott!

Du behöver:
Dubbel espresso*
Mjölk
Vaniljsirap
Is

Gör så här:
Fyll ett glas med is, häll över lite vaniljsirap och fyll på med mjölk så att det nästan blir fullt. Gör en dubbel espresso och häll över. Servera med ett sugrör och drick omedelbart.

*Förslagsvis 224.8, Inferno eller Divino

 

AFFOGATO
Affogato är en italiensk klassiker som gör sig fantastiskt bra som törstsläckare. Glass och dubbel espresso är allt som behövs.

Du behöver:
Dubbel espresso*
Vaniljglass 2 kulor

Gör så här:
Lägg upp två kulor glass i ett glas. Gör en dubbel espresso och häll över glassen.
Servera omedelbart med sked. Luta dig tillbaka och njut…
*Förslagsvis Inferno

 

ESPRESSO TONIC
Espresso tonic är en frisk och fruktig dryck med mycket citrus och en lätt beska. Perfekt för den som önskar en fräsch sommardrink.

Du behöver:
Dubbel espresso*
Tonic
Citron
Is

Gör så här:
Fyll ditt glas med is, lägg i en citronskiva och häll på tonic vatten så att det nästan blir fullt. Gör en dubbel espresso och häll över. Servera med sked eller sugrör. Rör om innan servering.
*Förslagsvis La Orquidea eller Los Tulipanes från Micro Lot-serien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Espresson i recepten ovan kan ersättas med starkt bryggkaffe. Brygg då ditt kaffe med 1/3 av den normala mängden vatten, (använd 3 mått kaffe (ca 20 g) till varje kopp kaffe (1,5 dl)) och följ sedan receptet. Vi föreslår ett mörkrostat kaffe till Affogato och Islatte, och ett lättare, mellanrostat kaffe till Espresso Tonic.

För ett riktigt gott bryggkaffe:

  • Använd bara nymalet kaffe.
  • Bryggare: Malningsgrad – som strösocker
  • Presskanna & perkulator: Malningsgrad – grovt, som råsocker
  • 6–7 g kaffe/dl vatten.
  • Färskt, gärna filtrerat vatten med en temperatur på 92–96°.
  • Håll bryggaren ren. Kaffeoljor härsknar och ger dålig smak.
  • Förvara kaffet lufttätt, mörkt och i rumstemperatur.

För en riktigt god espresso:

  • 14–16g färskmalet kaffe.
  • 45–60ml filtrerat vatten.
  • 25–30 sek bryggtid.
  • Förvara kaffet lufttätt, mörkt och i rumstemperatur.