FIRST FLUSH 2020 - NU ÄR DEN HÄR!

Hur skall årets First Flush bli? Följ utvecklingen av årets skörd.

Här på Kahls följer vi nu med spänning väder- och nederbördsrapporterna från Darjeeling och får regelbundna uppdateringar om utvecklingen från odlaren som ansvarar för Kahls First Flush. Vi vet att vi delar denna nästan barnsligt otåliga och förväntansfulla förtjusning inför årets skörd med många av er. Därför tänkte vi i ett antal inlägg framöver dela med oss av de rapporter vi får och låta er följa processen från nu, då tebuskarna fortfarande befinner sig i sin vintervila, fram till att teet plockas, bereds och Kahls First Flush anländer till Sverige och finns tillängligt för dig som kund att njuta av.

First Flush är den första plockning för säsongen, efter att tebusken vaknat till liv igen efter vintervilan. Dessa första späda knoppar anses vara de mest förnäma med sin utsökta smak. I Indien plockas denna första skörd under en kort tid i början av året, vanligtvis under mars månad.

Darjeeling är det tedistrikt högt upp i bergen i nordöstra Indien som anses producera de finaste teerna och vida känt över hela världen för sina exklusiva teer. Från detta område kommer Kahls First Flush 2020.

För att kunna producera ett te av toppkvalitet gäller det att förutsättningarna är de absolut rätta för plantan. Det får inte regna för mycket, men inte heller för lite. När temperaturen blivit högre, någon gång i februari, mars, börjar de befintliga knopparna på buskarna att utvecklas.

Detta är dock inte First Flush, utan kallas Winter Flush. Det är knoppar som slutade växa när vintern kom och plantan gick i vila, och nu blommar ut. Winter Flush har mer läderaktiga och tjocka blad, efter att ha övervintrat på busken. Dessa plockas därför av innan så de första knopparna för året – First Flush får plats att växa fram.

First Flush-uppdatering 2020-07-07
Vår efterlängtade First Flush är nu äntligen här och finns nu hos välsorterade te- och kaffebutiker. Så hör med din butik, för det här vill ingen sann te-älskare missa, och tillgången är begränsad.
Kahls är ett av endast ett fåtal företag som faktiskt lyckats få tag i någon First Flush i år. Vi var tidigt ute och leverantören hann precis att plocka och processa vårt te innan Indien satte hela sin befolkning i karantän och allting stannade.

Årets skörd är fyllig, lite tyngre än föregående år på grund av det större regnfallet vi har sett. Blommig, frisk och har mer av en klassisk Darjeeling-karaktär! Det kommer att smaka utmärkt som ett te att njuta av under sommarens lediga stunder.

First Flush-uppdatering 2020-05-15
Senaste nytt angående Kahls First Flush. Vi tillhör ju några av de få vars te redan är plockat vilket är otroligt lyckosamt. Säsongen för årets First Flush är ju över och de som inte hann plocka innan landet drabbades av Corona blir utan i år. Vi har fått veta att Indien kommer att fortsätta vara nedstängt fram till 31 maj, möjligen med lättnader i områden som har få nya fall av smittade. Senast på måndag vet vi om detta gäller Darjeeling. I så fall kan Kahls First Flush vara här inom ett par veckor.

First Flush-uppdatering 2020-03-27
Senaste nytt angående årets First Flush. Under rådande omständigheter är det ändå glädjande att kunna meddela att vi kommer att få fram en FIrst Flush i år även om den kommer att bli försenad.

Indiens premiärminister Narendra Modi försatte ju häromdagen hela landet i karantän som i princip tvingar alla medborgare i världens näst folkrikaste land att hålla sig hemma. Det gör att landet står still och ingenting kommer att kunna lämna landet under den treveckorsperiod som karantänen gäller.

Det som är positivt i allt det här är att teet redan är skördat och processat så det kommer att skeppas från Indien så snart det är möjligt, som det ser ut nu, i mitten av april.

Årets skörd är fyllig, lite tyngre än föregående år på grund av det större regnfallet vi har sett. Blommig, frisk och har mer av en klassisk Darjeeling karaktär! Det kommer sitta utmärkt i den kommande vårsolen som vi förväntar oss i april! Hoppas att ni är lika förväntansfulla som vi!

Under tiden får ni en liten film över hur det såg ut när de torkade bladen knådas i den speciella rullmaskin som används för att forma tebladen och pressa ut de safter och oljor som lyfter smakerna på teet.

First Flush-uppdatering 2020-03-06
Vi har nu fått de första proverna på årets First Flush. I veckan var vår leverantör här på Kahls och överlämnade prover från den första plockningen personligen. Prover som vi avsmakade tillsammans.

Vi inväntar nu en andra plockning som sker i nästa vecka, om allt går som det ska. Vi har en ganska tung arom på teet i år, lite tyngre än föregående år. Detta beror på den högre mängden regn som har fallit denna vintern. Nu väntar vi med spänning på de nya proverna, som vi hoppas skall vara precis så som vi önskar oss dem.

First Flush-uppdatering 2020-02-21
Förra veckans förhoppning om att få se de första knopparna uppenbara sig denna veckan har inte slagit in. Främst beroende på temperaturen inte stigit som förväntat.

Nederbörden har varit lägre än normalt i hela regionen och Darjeeling är inget undantag. De spridda skurar som trots allt kommit är tillräckligt för att behålla rätt fuktighet i marken.

Prognosen för den kommande veckan lovar lätt regn till helgen, vilket är bra. I Darjeeling tror man fortfarande på en tidig start på säsongen, men den kommande veckan kan bli avgörande. Så vi får ge oss till tåls en vecka till

Medan vi väntar bjuder vi på en bild som visar en rullmaskin som används för att rulla och forma men också bryta ner cellstrukturen i bladen och pressa ut oljor som får teet att oxidera. Kahls First Flush rullas i ca 12 min, vilket lyfter fram de friska blommiga tonerna i teet.

First Flush-uppdatering 2020-02-07
Vädret i Darjeeling är fortsatt kallt med temperaturer runt 4-5 grader. Plantaget Pubong, som Kahls First Flush kommer från har fått mycket regn, så vi hoppas på en bra utveckling den kommande veckan.

Enligt prognosen så bör de få lite högre temperaturer i nästa vecka. Då skulle buskarna kunna starta utveckla knoppar redan om en knapp vecka, så nu börjar det bli riktigt spännande.

Medan vissa här på kontoret går och väntar på de första knopparna i Darjeeling, sysselsätter vi andra oss med att spekulera i hur designen av 2020 års utgåva av den unika First Flush-låda kommer att se ut.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

2020-01-31 Spridda skurar bådar gott för årets skörd


Vi har i år sett en hel del avvikande väderförhållanden i Darjeeling. Efter en period i november och december med uppehåll och små nederbördsmängder, vilket är normalt för årstiden, har vi haft regn, hagel och till och med snö i de delarna av Darjeeling som ligger lite högre upp.

Orsaken till detta kan spåras till väderomslag i Bengaliska viken, vilket lett till stormar och kraftiga regn med åska, vilket är ovanligt i östra Indien så här års.

Vi förutspådde att om de spridda skurar vi fick i Darjeeling i december skulle fortsätta även i januari, skulle vi kunna få se en tidig start på säsongen, inte med Winter Flush, utan med riktig First Flush.

Detta ser nu ut att bli verklighet. En snabb titt på nederbördsnoteringarna visar att Darjeeling fått över 50 mm regn i januari, jämfört med ”normalårets” 29 mm, vilket är positivt för odlingarna. Värt att notera är att även om vi fått mer nederbörd än vanligt, har det inte varit för mycket. Det har dessutom varit uppehåll den senaste veckan, vilket låter buskarna absorbera fuktigheten på ett gynnsamt sätt. Om det inte slutat att regna hade risken varit stor att jorden blivit övermättad, vilket inte varit bra för plantan.

Enligt prognosen väntas lättare skurar igen i helgen, vilket är precis vad vi önskar oss. Får vi sedan några dagar med uppehåll och något högre temperaturer, säg 3-4 grader, hoppas vi kunna skörda de första bladen i slutet av februari, början av mars, vilket bådar mycket gott för årets skörd.

2020-01-24
Just nu är det uppehåll i Darjeeling, med ganska låga temperaturer på ca 4 grader, där snittet pendlar mellan 3-7 grader. Det ser ut att komma mindre skurar från söndag till tisdag, med lite högre temperaturer mellan 11-9 grader, följt av sol i mitten av kommande veckan.

Utan regn så får inte busken kraft att producera nya skott, som det ser ut nu med en lätt temperaturökning och ett jämnt flöde av regn följt av sol bådar gott. Enligt vår leverantör på plats så ser det ut att bli en tidigare skörd mot föregående år. Vi väntar med spänning!