Slide Läs mer Isteer

TE

När teet uppkom vet man inte riktigt, men det finns berättelser från Kina som talar om kejsare Sheng Nung som dagligen drack kokat vatten. Av det varma vattnet kände han sig tillfreds inför sin dagliga meditation. En dag förde vinden med sig ett vissnat teblad som föll ned i hans kopp. Han drack upp det, och kände sig genast mycket piggare och klarare i sinnet. Han såg bladet i botten av koppen och förstod att han hade funnit något av värde. Teet var upptäckt. Vi vet inte om det var så det faktiskt uppkom, men vi vet att det finns gamla skrifter där teet omnämns i samband med namnet Sheng Nung, och historien har valts att återberättas som en sägen.

Till Sverige med Ostindiefararna
Te kom till Sverige och Göteborgs hamn med Ostindiefararna 1685. I Sverige var teet under lång tid en dryck för adeln och dracks endast på så kallade ­kaffehus, dåtidens caféer. Teet ansågs som något exklusivt och beskattades väldigt hårt för att inte bli en dryck för de fattiga. Det tog lång tid för teet att bli en folklig dryck.

600.000 tekannor utdelade
Senare, i hopp om att öka försäljningen av lösviktste i Sverige, inledde Gösta Wingstrand, som var säljare för Kobbs te och Bergs kaffe, ett projekt där Kobbs skänkte bort tekannor vid köp av en burk te. Projektet blev en succé med ca 600,000 bortskänkta kannor. I brittiska tidningar kunde man läsa om ”de tokiga svenskarna”, men försäljningen ökade och teet blev en trendig dryck. Gösta Wingstrand köpte så småningom bolaget Kobbs te, som sålde te under ­namnet Te-specialisten.

Kahls köper Te-specialisten och startar egen produktion
År 2000 köpte Kahls Te-specialisten och började sälja te under namnet Kahls Te. Vid denna tid köptes färdiga teblandningar från Tyskland, men ganska snart förstod vi att vi ville mer med vår tekvalitet och historia. Därför tog Kahls ett stort steg och startade sin egen teproduktion och började köpa te direkt från ursprung för att säkerhetsställa råvarans ursprung och kvalitet. År 2001 ankom det första teet från ursprung och blev starten på en ny epok i företaget, där teblandningar gjordes från grunden i vår egen fabrik. Idag har vi ett sortiment på över 200 sorters te från ca 300 unika ingredienser som vi blandar och förädlar helt själva. Vi erbjuder allt ifrån pyramidteer till lösviktsteer, med smaker för varje tillfälle. Vi vill med detta hälsa dig varmt välkommen till Kahls värld av te.

Läs mer om våra teer genom att klicka på någon av länkarna här på sidan, eller titta i vår produktbroschyr för te i pdf-format.